Servermigratie

Volgen

QicsTime bestaat uit twee onderdelen: een Webapplicatie en een Windowsapplicatie. Deze applicaties hoeven niet noodzakelijk op dezelfde server geïnstalleerd te worden. Er zijn situaties waarin u één van de applicaties of de QicsTime database wilt migreren naar een andere server. Overweegt u een migratie naar een andere server? Houdt u dan rekening met de stappen die in deze editie van SupportNieuws beschreven worden.

10 Stappen bij een servermigratie

 1. Controleer de versie van de software
  Wanneer u niet meteen wilt updaten naar een nieuwe versie van QicsTime controleert u dan met welke versie van de software u werkt. In QicsTime management kunt u dit terugvinden via het menu Over / Over linksboven in het scherm. Hebt u de installatiebestanden van deze versie niet meer, neem dan contact op met onze afdeling Customer Service.

 2. Maak een back-up
  Maak een back-up van de database. Zo kunt u, indien nodig, altijd terug naar de oude situatie (in geval van een update).

 3. Verplaats de database
  U kunt de database verplaatsen door deze te ‘detachen’ op de oude server en te ‘attachen’ op de nieuwe server of door het ‘restoren’ van de backup op de nieuwe server.

 4. QTimeWebAccount aanmaken en koppelen
  QicsTime maakt gebruik van een SQL account met de naam ‘QTimeWebAccount’. U dient dit account aan te maken op de nieuwe SQL server onder Security / Logins. Het wachtwoord voor dit account is QTimeWeb$788. Dit account heeft ‘data_reader’ en ‘data_writer’ rechten nodig.

  Bij het teruglezen van een backup staat dit account al in de database. Zorg ervoor dat u het account op databaseniveau verwijdert en op SQL server niveau opnieuw koppelt.

  Is er ook sprake van een koppeling met Exact Globe en of Synergy? Dan dient dit account ook aan de Synergy en Globe database gekoppeld te worden met minimaal ‘data_reader’ rechten.

 5. Installeer de software
  U kunt de laatste versie van QicsTime downloaden via onze website www.qics.nl. Ga hiervoor naar Downloads helemaal bovenaan de pagina. In de folder ‘Documentatie’ die opent na het downloaden van de nieuwe versie treft u de installatiehandleiding aan.

 6. Pas het bestand Environments.config aan
  Om vast te leggen naar welke server en database QicsTime moet kijken, wordt gebruik gemaakt van een environments.config bestand. Op de oude server kunt u het configuratiebestand van QicsTime web, bij een standaard installatie, vinden in de directory C:\inetpub\wwwroot\QicsTime. U kunt het bestand openen met notepad. Pas de servernaam en eventueel de databasenaam aan naar die van de nieuwe server.

  Het is niet noodzakelijk QicsTime Management te installeren op de server. Voor beheerdoeleinden kan dit echter wel handig zijn. Bij een update moet op alle werkstations QicsTime Management gedeïnstalleerd en opnieuw geïnstalleerd worden. De QicsTime Management environments.config blijft in de installatiedirectory staan. Bij een standaardinstallatie is dit de directory C:\Program Files\Qics\QicsTime Management. Ook hier moeten de servernaam en, indien nodig, de databasenaam worden aangepast.

 7. Koppel Exact Globe en/of Synergy
  Bij een koppeling met Exact Globe of Synergy moeten de verwijzingen naar deze databases ook aangepast worden. Dit kan in QicsTime Management via Systeem > Algemene Instellingen > Divisies & Administraties > (rechtermuisknop) Bewerken Administratie. Hier dient u de servernaam en eventueel de databasenaam aan te passen.

 8. Pas de verwijzing naar de factuurlay-outs aan
  In QicsTime Management, onder Systeem > Factuurlayouts, staan de factuurlay-outs die wij voor u ontwikkeld hebben. Bij bestandslocatie staat de locatie op het netwerk waar de layouts staan. Mogelijk moet, na de servermigratie, deze locatie aangepast worden.

 9. Koppel de maatwerkrapportages
  Maakt u gebruik van maatwerkrapportages? Kopieert u deze dan ook mee naar de nieuwe server.

 10. Pas de verwijzing naar de rapportages aan
  Bij een standaardinstallatie worden de rapportages lokaal op de werkstations geïnstalleerd. Het is ook mogelijk om in QicsTime Management via Systeem > Algemene Instellingen > Rapportages een netwerklocatie op te geven waar de rapportages staan. Let er bij een update op dat deze niet automatisch geüpdatet wordt. Mogelijk moet deze directory na de migratie ook aangepast worden.

Aanvullende stappen bij een installatie op een 64 bits server

32 bits software

Exact Globe is een 32 bits applicatie. Aangezien wij koppelen met Exact Globe, wordt QicsTime ook altijd in 32 bits uitgeleverd. Om Asp.net code te draaien in IIS, moet de IIS server in 32 bits geconfigureerd worden om QicsTime Web te kunnen draaien.   

Bekende problemen bij installatie op een nieuwe server

SQL server staat nog niet in mixed mode

Bij een standaard installatie van SQL Server staat de ‘server authentication’ standaard op ‘windows authentication’ voor QicsTime moet dit op ‘SQL server en windows authentication’ staan. Voordat u de nieuwe instelling kunt gebruiken, dient u de server opnieuw op te starten.

Rechten op temporary asp.net files.

Zorg dat de gebruikers van QicsTime ‘modify’ rechten hebben op de volgende directory op de webserver: C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\Temporary ASP.NET Files

Managed Pipelines van application pool op ‘classic’

Maak een aparte application pool voor QicsTime aan. Zet de Managed Pipelines van de application pool op ‘classic’. Wanneer u dit niet doet kan dit problemen geven bij bijvoorbeeld het opvragen van rapportages.

Foutmelding bij het uitvoeren van de setup.exe op een windows 64 bits server.

Controleer of de IIS 6 Management Compatibility geïnstalleerd is. (Service Manger / Roles).

Foutmelding bij het opvragen van Factuur.

Standaard wordt bij de installatie op een 64 bits server Crystal Reports for .NET Framework 2.0 x64 Redistributable Package (64 bit) geïnstalleerd. Voor QicsTime moet de volgende runtime gedownload worden: Crystal Reports for .NET Framework 2.0 x86 Redistributable Package (32 bit).

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Zendesk