Hoe monitor ik de project voortgang?

Volgen

Wanneer het project eenmaal gestart is, wilt u waarschijnlijk tussentijds kunnen zien of het project nog op schema ligt. Wanneer u een projectplanning gemaakt heeft, kunt u de voortgang van het project monitoren.

Wanneer u op het tabblad 'Voortgang' klikt, ziet u hoeveel uur er al op het project geboekt is. In de volgende afbeelding ziet u een projectvoortgang waarbij nog geen uren besteed zijn aan het project.

Het scherm 'Voortgang' wordt gevoed door de uren die op een taak geboekt zijn en door het veld ‘Nog te besteden uren’ van een taak. De geboekte uren worden automatisch doorgezet, het aantal uren dat nog aan een taak besteed moet worden (work remaining), moet handmatig ingevoerd worden.

Wanneer er uren op een project met projectplanning geboekt worden zonder dat daarbij een taak geselecteerd wordt, worden de uren in de projectvoortgang weergegeven als 'Productie zonder gekoppelde taak'.

Wanneer de correcte taak wel aan de urenboeking gekoppeld is, wordt het aantal bestede uren zichtbaar in de projectvoortgang.

Wanneer u vervolgens het aantal uren dat nodig is om de taak te voltooien invult, worden het percentage gereed, het percentage besteed van budget en de kolom 'Verwachte budgetoverschrijding' gevuld.

Dit kunt u doen door met uw rechtermuisknop op de betreffende taak te klikken en te kiezen voor ‘Wijzigen’, of door te dubbelklikken op het aantal uren in de kolom 'Nog benodigde uren'.

Wanneer u op 'Wijzigen klikt, verschijnt het taakscherm in beeld, waar u vervolgens het aantal uren dat nog aan een taak besteed moet worden kunt invullen in het veld ‘Nog benodigde uren’.

In het project progress scherm kunt u nu het project bewaken op tijd en geld. Het percentage gereed wordt bepaald door het aantal uur dat geboekt is op de taak en het aantal uur dat is aangegeven bij ‘Nog benodigde uren’. Wanneer er bijvoorbeeld zes uur geboekt is en u heeft aangegeven dat de taak nog vier uur werk kost, is het percentage gereed 60%. Het totaal benodigde aantal uur voor de taak is dan namelijk 10 uur en er is zes uur aan de taak besteed. Het percentage gereed is daarom 60%.

De kolommen ‘Verwachte budgetoverschrijding (uren)’ en ‘Verwachte budgetoverschrijding (bedrag) ’ geven aan wat het verschil is op een project. Wanneer er bijvoorbeeld verwacht wordt dat er twee uur minder aan een taak besteed hoeft te worden, geeft dat een positief verschil van twee uur en een positief bedrag van twee maal het uurtarief.

Onder in beeld ziet u de totalen per project, zodat u het totale project ook in financieel opzicht kunt bewaken.

U kunt de projectplanning in QicsMilestones ook enkel voor projectbewaking gebruiken, zonder dat u medewerkers aan de taken koppelt.

TIP: Klik met de rechtermuisknop op een kolomkop. U kunt dan andere velden toevoegen als het scherm, zoals het aantal uur dat nog besteed kan worden aan het project voordat het budget 'op' is.